diumenge, 16 de desembre del 2007

Nazis col·laboradors a Mallorca


Els cal un aggiornamento: arribaren els anys seixanta o setanta, com el senyor Esteve i el senyor Gonzàlez, i és clar, el català estava arraconadet de la cosa pública, a més els natius els parlaven aquell espanyol sioux que tant bé encaixava amb el seu.
Ha plogut molt, tot i que no prou per a mi, de llavors ençà. El Caudillo es va morir al llitet de l'hospital, pobret, i les coses han anat canviant una mica. Ells però, segueixen com abans o pitjor. Ara s'han fet ferms col·laboradors de la colonització espanyola: "Casa Caracoles" és can Caragol, "Casa Giesen" voldria ésser can Giesen i tots els rètols de les botigues, galeries d'art-tapadora, restaurants pretensiosos, cars i dolents, etc. són en espanyol, de vegades també en alemany, pobrets, perquè s'enyoren una mica. Quina llàstima no poder-se'n endur l'illa més a prop del Reich!
Els molesta molt que tants de natius facem comptes fer del català la llengua normal en aquest país. No se'n poden avenir i diuen allò tan graciós de "En Alemania..." tal i tal, no passa el mateix, tot és millor, els llanterners són més formals, etc. que combina tant bé amb allò de "Nosotros no sabíamos nada..." quan se'ls interpel·lava pels crims del III Reich.
Clar, ells vengueren perquè feia sol i perquè, no ho oblidem, el Caudillet havia estat el seu aliat i l seu amic, una mica traïdor quan les coses els començaren a anar de mal borràs, per cert, però bé, almenys aquí no hi havia Guernica ni tampoc Oradour, ni les matances al nord d'Itàlia, ni l'ocupació de mitja Europa. És cert que milers de catalans havien mort als camps nazis, però com que tan pocs ho sabem, no passava res. Es pensaven ésser ben rebuts i se sorprengueren que la gent protestàs perquè tancaven camins i finques amb filferro, clar, la nostàlgia de Bergen-Belsen. Començaren a fer fundacions i mecenatges per tal d'apacivar els nadius, tan incompresibles i llatins, ells.
Crec que res d'això els serà prou, però. O bé deixen de col·laborar amb la colonització espanyola, van a classes de català i s'espolsen una mica la cervellera, o ho tendran cada cop pitjor per emblanquinar doblers dels puticlubs i el tràfic d'armes a Mallorca. Jo i molts els ho asseguram.