dimecres, 19 de novembre de 2008

Dies d'ira a l'illa


Això no és un títol original, qualcú l'inventà abans, crec que fou una mena de novel·lista anomenat Antoni-Lluc Ferrer, però ja ens anirà bé.
Sí, vaig veure en Miquel Cordella per l'Ib3, que el presentà com a pintor espanyol. Evidentment, Josep Maria Sert també havia estat un espanyol de primera fila, etc. Per cert, m'agradaren molt els murals de Sert que només havia vist a qualque reproducció infame. Feia una mena de realisme socialista que també em recordà els muralistes mexicans, Siqueiros i el xixisbeu de Frida Kahlo, aquell estalinista del qual ometré el nom infecte, no perquè fos adorador del Pare Stalin sinó perquè pegava a na Frida, ah poca vergonya!
En Miquel va dir que tot havia estat improvisat, que el germà den Sergi López s'havia inventat la resina utilitzada i pràcticament tota la maquinària. Amb una paraula només figura ell com a geni i els que feren feina de veres són una mala fi de gent. Res de nou tractant-se den Miquel. Vaig poder veure els seus amics adorables: en Xisco d'Algaida, amic recent; la star Mesquida, tan ocurrent; la plúmbia Gambús que completa la seva metamorfosi; n'Andreu S. Manresa, o Tito Timpano, que fardà d'amic de tota la vida -quina falsedat hi ha pel món!- i l'abonimable analfabet de l'Horta, Kavier Mariscal, que després de néixer al País Valencià, viure tota la vida a Barcelona no és capaç de parlar cap llengua amb correcció, no és estrany que trobàs que en Miquel Cordella era un savi enciclopèdic.
Quan li demanaren pels doblers, en Miquel, tan eixerit normalment, es va posar una mica nerviós i censurà la periodista peluda, pobreta. Quina importància tenen els doblers quan es tracta d'omplir de pintura i resina epoxídica una cúpula! És que tothom es mor d'enveja que en Bruno i en Miquel guanyin tant, vatua déu!
Vaig riure per les butxaques mentre assaboria un xoric, fet amb verdures i un codonyat amb formatge de Maó.

6 comentaris:

Rita ha dit...

Una bona repassada! ;-)

Mart de Garriga ha dit...

és que anit passada ib3 emeté un programa especial sobre en Miquel Barceló. Clar, Rita, com que a Barcelona no deus mirar ib3...

Anònim ha dit...

I avui he sentit en Biel Mesquida a Catalunya Rádio diguent que n'és fan (sic) de l'any 1973!!!!
Adolfo Mena

Mart de Garriga ha dit...

Adolfo,
en Cordella se n'ha rigut tota la vida den Biel i abans l'escarnia a darrere. Però el masoquisme és una virtut en aquests casos.

Pere Vicenç ha dit...

Hi ha una bona bibliografia al respecte.

Mart de Garriga ha dit...

Sí, Pere Vicenç, és a l'abast de qualsevol que s'interessi pel tema. Molt interessant també La Vanguardia de diumenge passat amb les opinions de diversos individus sobre el que el seu fotògraf particular qualifica de geni.