dimecres, 20 de maig del 2009

Vladimir Komarov


Molt possiblement no sabreu de qui us parl, però amb el Google ara tothom és savi en qüestió de minuts. Era un cosmonauta soviètic i va ser el primer, no sé si l'únic, que va fer dos viatges a l'espai. En el segon viatge hi va quedar quan tornava a la terra. La seva nau es va estavellar i m'imagín que degué quedar fet una coca, pobre Vladimir. Jo sentia un gran interès pels cosmonautes soviètics: Iuri Gagarin -de qui vaig agafar el nom de guerra-, Valentina Tereshkova, fins i tot la cusseta Laika eren herois de la meva infantesa. Tot el que fos per fer la guitza a l'imperi ianqui. Record els mots de Gagarin, si fa no fa: he estat al cel i no he vist déu enlloc. Això ens excitava considerablement en l'ambient de religiositat imposada que malavejàvem esquivar.
Ara he visitat un institut a Bulgària que duu el nom de Vladimir Komarov. Em va sorprendre el director tot mudat, les professores estranyament abillades i pares i alumnes en dissabte de matí. Tots clenxinats, mudats i disposats a rebre'ns, a cantar, a tocar el piano. Veig difícil una convocatòria semblant en un institut d'aquí en bon dissabte, però qui sap. Els vàrem regalar un siurell, com a símbol de la nostra illa mediterrània. L'acollida fou càlida però el sostre de l'institut havia caigut a trossos. Bé, això també passa per aquí...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

I què tal, les búlgares?


Adolfo Mena

Mart de Garriga ha dit...

Adolfo Mena, les búlgares, jo et diré una cosa: hi havia de tot, n'hi havia d'hirsutes, cosa que sempre m'interessa, en general eren molt altes i ben cossades. La moda era el que les feia esdevenir una mica més roncadors.

Rita ha dit...

M'encanta el teu vocabulari (hirsutes, cossades, roncadors)... :-)

Josep ha dit...

I eixa història dels cosmonautes previs a Gagarin i que moriren. El règim en silencià la mort, per allò de la bona imatge.

Mart de Garriga ha dit...

Rita, tot gojós que t'agradi el meu vocabulari. Tu saps que l'hirsutisme m'és una debilitat.
Josep, sí és cert que en moriren, simplement en l'estat soviètic no tenia cap importància la vida d'un individu, per això ho silenciaren i en canvi enlairaren l'èxit de Gagarin.