divendres, 28 de maig del 2010

La casa


Sempre m'ha sorprès la idea estesa que els catalans naixem pacifistes i pacífics. Tots els pobles miren de disposar d'una força armada que imposi l'ordre o bé els defensi d'agressions d'altri, excepte nosaltres. O sigui que el percentatge de hipis i seguidors de Gandhi, entre nosaltres, seria altíssim.
Jo sempre he cregut que això és un error greu i no és que cregui en la lluita armada en les condicions actuals ni prop fer-hi, però sí que crec en unes forces armades catalanes integrades en un exèrcit europeu, i en una policia catalana desplegada arreu del territori on diuen Bon dia, com deia Josep Pla.
Estic tip de pagar una policia, en realitat dues: Guardia Civil i Policia estatal, que no m'asseguren cap casta de seguretat. A les carreteres fan controls aleatoris, cosa que mai he vist en altres països, independentment de si has comès alguna infracció. La llengua que fan servir és l'espanyol, amb la pretensió que els contribuents, que els mantenim, també el facem servir tant sí com no. La seva eficiència, almenys la que jo he pogut tocar amb les mans, és extremadament millorable. Sovint em sembla que n'hi ha que es feren policies perquè no servien per delinqüents.
Avui llegia amb estupor que en Ramon Socias, i supòs que també l'exescolta Ramon Morei Aguirre, parlen en espanyol a les reunions de la junta de seguretat o semblant, quan hi ha el màxim responsable de la GC a les Illes. Ja no és imaginable cap submissió més delirant: l'amo de l'ordre públic s'ha de passar a la llengua d'un subordinat perquè aquest no l'entén!
Esper que una de les prioritats dels nostres partit -per cert, esper que més units que actualment- sigui el desplegament d'una policia nacional, de la nostra nació, a tot el territori, moderna, democràtica i eficient.

9 comentaris:

PS ha dit...

Et veig molt optimista...si vens alguna estona per aquí dalt, veuràs que la llengua majoritària i vehicular dels mossos és l´espanyol i que els mateixos defectes que trobes als nacionals i als del tricorni també els tenen ells.De fet, alguns mossos són agents reciclats dels altres cossos.
Això no treu que hi hagin bons professionals, però els que et trobes normalment fent controls de tràfic, de català poc. I dic jo que alguna prova hauran de superar...

Rita ha dit...

Lamentablement, quan et creues amb una parella de Mossos d'Esquadra pel carrer el més probable és que vagin parlant en castellà.

En una ocasió ho vaig comentar amb un que conec i que fa força anys que n'és. Li vaig dir que com era que no els obliglaven a parlar en català, si més no, mentre portessin l'uniforme, és a dir, quan estan de servei, i em va contestar que no podien... Tristíssim!

Anònim ha dit...

Està clar que entre que me pegui un policia Nacional i un Mosso d'Esquadra, passaria més gust amb el segon.

Mart de Garriga ha dit...

País secret,
segur que la cosa està una mica millor, però encara ens queda camí per córrer, és clar.
Rita,
mentre se m'adrecin en català no tenc res a dir que parlin entre ells xinès.
Anònim,
si les porres catalanes són millors.

Anònim ha dit...

mestre, com anau de serves i atzeroles devers quíbia.

Mart de Garriga ha dit...

Serves i atzeroles n'hi ha qualcuna a redols. Per què ho demanau?

Mart de Garriga ha dit...

D'atzeroler en tenc un que va bo, i de servera també una però no arriba a partir.

Anònim ha dit...

M'agrada que la discussió entre mossos si, policia no derivi cap a les serves i atzeroles.

Mart de Garriga ha dit...

I que no va bé que les discussions derivin cap a temes inesperats?