Quan Barcelona fou elegida per als Jocs Olímpics vaig pensar en passar l'estiu a fora. L'esport, sobretot veure el que fan els altres, m'avorreix d'una manera considerable. Vaig matricular-me en un curs d'àrab a la Bourghiba School de Tunis i vaig poder passar uns mesos sense saber res d'olimpisme. Això em va permetre conèixer altres compatriotes que havien tengut la mateixa pensada, amb qualcun encara ens seguim fent, i també conèixer un país que em va produir una impressió molt bona. És evident que hi havia una dictadura, més o menys encoberta per afalagar el turisme incipient. L'ambient opressiu es notava en l'autocensura en les converses: ningú parlava de política local, o també en els fotos omnipresents de Ben Ali, tant presidint les barberies com les fondes més infectes de la Casbah. Es veia però que aquest país tenia futur, ben al contrari del que passa al Marroc o a Algèria, on l'atzucac és la primera impressió que en podeu treure. Tunísia devia ser un dels llocs més romanitzats de la Mediterrània, avui en dia encara hi ha la col·lecció de mosaics romans més ben conservada i més abundant. Per ventura semblarà un tòpic però la civilització romana, i potser cartaginesa, es nota en el tracte personal, en la cultura.
Prop de l'entrada al soc dels joiers hi ha la tomba d'Anselm Turmeda, allà anomenat Abdallah ibn-Abdallah al-Tarjuman al-Mayurqi, amb una placa de marès bilingüe en àrab i en català. És una fita obligada de tots els catalans que visiten Tunis, bé, de tots aquells que saben -pocs, naturalment- qui era en Turmeda.
Vaig tenir ocasió de fer excursions per l'interior del país. Em va sobtar la mecanització de l'agricultura, els sementers ben conrats i la netedat de les cases i poblets.
A la fi ha esclatat el gra de Ben Ali, amb aquella fesomiota de bastaix, i la gent s'ha espolsat la son. Fa mala olor que els ianquis estiguin tan contents del canvi, segurament en Ben Ali els devia fer més nosa que res, i segurament els caldrà vetllar perquè les reformes democràtiques siguin de bon de veres, tot al contrari de la "transició" espanyola que encara s'arrossega, però crec que se'n sortiran.
9 comentaris:
Fa falta tenir molta força, no decaure, amb una paraula, estar ben convençuts del que s'ha de fer. En aquest cas -i molts d'altres- la gent està exhausta d'aguantar aquests sàtrapes asquerosos. Potser que aquesta rebel.líó contagiï els veïnats. Anirem seguint les notícies.
Com sempre molt ben contada aquesta mica d'història.
Iona, gràcies per la teva ditada de mel. Crec que el contagi ha començat. Anit passada el govern egipci va tancar la connexió a internet. Hi ha manifestacions al Iemen, Oman i altres països, però cal pensar que estan ben tot solets, a la UE i als ianquis els interessen més les actuals dictadures.
sí que hi estan ben tot solets, aquestes democràcies que recolzen las dictadures!!! quina tropa!!!
Un bon safanat tenen pobrets aquests veinats i no tan veinats.
són molts d'anys d'estar fotuts i també ja són no just Tunísia, dins aquest món àrab, els que començen a estar-ne tips, Iemen, Egipte...
Anònim,
segurament als americans els convé un canvi a l'estil Lampedusa: canviar-ho tot perquè no canviï res.
Les vostes dissertacions solen esser tan bones que poc s'hi pot afegir, emperò, i ja sé que aquí vos hi trobaré en contra, ja els aniria bé a ells, i a nosaltres, que tot es resolgués com l'espanyola... I no vos quedeu amb el més fàcil i que és acusar-me d'espanyolista perquè no hauríeu anat tan errat mai...
Anònim final,
la transició espanyola de la dictadura a la democràcia tutelada és un exemple de perversió del sistema. Ho podem comprovar cada dia. Esper que els tunisencs vagin més vius i no es deixin fotre. Comença a ser sospitós que, tant a Tunísia com a Egipte, l'exèrcit deixi caure els dictadors. Per ventura ja havien perdut la confiança dels EUA i de la UE, i per això ara provaran de fer transicions a "l'espanyola"...
Mart de Garriga, sóc tunisià, visc a Catalunya i m'estic interessant de molt a prop a la vida de l'Anselm Turmeda. Molt bon escrit ! :)
Tunisià, sorprès que hàgiu llegit el meu escrit. Bon pont el de Turmeda entre nosaltres. Salut
Publica un comentari a l'entrada